Op deze pagina willen wij u informatie bezorgen over gezondheidsgerelateerde topics.

Kankercellen - Live  

Een interessant filmpje over kanker vindt u hier

 

Verkeerslawaai verhoogt de kans op beroerte

Blootstelling aan verkeerslawaai kan het risico op een beroerte verhogen. Vooral 65-plussers lopen een verhoogd risico. Dat blijkt uit een Deens onderzoek van Mette Sørensen dat is gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal.

Voor elke tien decibel waarmee het verkeerslawaai toeneemt, neemt het risico op een beroerte voor mensen boven 65-plussers met ongeveer 27 procent toe. De kans op een beroerte lijkt nog verder toe te nemen wanneer de geluidsoverlast de barrière van 60 decibel overschrijdt. De onderzoekers bestudeerden voor het onderzoek de gegevens van meer dan 50.000 Denen. Deze woonden vooral in stedelijke gebieden. Nader onderzoek moet uitwijzen wat het precieze verband is tussen verkeerslawaai en beroertes. Al eerder werd een verband gevonden tussen verkeerslawaai en hoge bloeddruk en hartaanvallen. Dit is de eerste studie die verkeerslawaai ook aan beroertes verbindt. Ook bleek uit eerder onderzoek dat mensen die 's nachts tijdens hun slaap worden blootgesteld aan verkeersgeluid, slechter slapen en 's morgens minder uitgerust opstaan.

Meer info

 

Leidse onderzoekers ontdekken nieuw virus  

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben een nieuw humaan polyomavirus ontdekt. Dat maakten ze gisteren bekend in het online tijdschrift PLoS Pathogens. Het virus is zeer waarschijnlijk de veroorzaker van de zeldzame ziekte trichodysplasia spinulosa.
De Leidse onderzoekers spoorden het virus op bij een 16-jarige jongen die TS ontwikkelde na een harttransplantatie. Virologen dr. Mariet Feltkamp en Els van der Meijden vermoedden al direct dat het om een polyomavirus ging. De huidcellen van TS-patiënten bleken vol te zitten met virussen van zo'n veertig nanometer in doorsnede. Dat is ook de grootte van de polyomaviridae, een klasse van kleine DNA-virussen die regelmatig problemen geeft bij mensen met afweerstoornissen zoals AIDS- en niertransplantatiepatiënten.
Andere onderzoekers hadden al vergeefs geprobeerd het virus te identificeren met behulp van klassieke identificatiemethoden zoals kweek en de zogenoemde PCR-techniek. De Leidse virologen boekten wel succes met een andere techniek: de Rolling-Circle Amplification. Het bleek inderdaad om een polyomavirus te gaan, en wel een nieuw soort. De onderzoekers hebben het virus voorlopig trichodysplasia spinulosa-geassocieerd polyomavirus (TSV) genoemd. TSV is verwant aan een ander humaan polyomavirus dat huidkanker veroorzaakt, het zogenaamde Merkel-cel polyomavirus (MCV).

 

 

1. Vanaf 1 april: Voorschrijven op stofnaam (VOS)

Met VOS wordt bedoeld dat de arts op het voorschrift niet de unieke specialiteitsnaam van het geneesmiddel, maar wel de generieke naam van het actief bestanddeel vermeld. De apotheker is vanaf 1 april verplicht om voor dit actief bestanddeel het product mee te geven dat op een lijst met goedkoopste varianten staat. De arts is wel niet verplicht om op stofnaam voor te schrijven (dan mag de apotheker niet vervangen door een goedkopere variant = substitueren).

Voorbeeld:

Omeprazole 20mg mylan 56 caps = een merknaam => geen substitutie
Omeprazole 20 mg 56 caps = VOS => gekozen specialiteit moet behoren tot de ‘goedkoopsten’

2. Vanaf 1 mei: Verplicht afleveren van de goedkoopste anti-schimmel producten (antimicotica) en antibiotica door de apotheker

Wanneer de arts op het voorschrift een bepaald anti-schimmel product (antimicoticum) of antibioticum vermeld, is de apotheker verplicht dit te vervangen (substitueren) door de goedkoopste variant (binnen een bepaalde marge, dit wordt per maand bekeken) die op dat moment op de markt is. Dit gebeurt dus sowieso als de arts op VOS (zie hierboven) voorschrijft, maar kan niet als de arts expliciet op het voorschriftvermeld dat er niet mag gesubstitueerd worden (en hiervoor een gegronde reden heeft).

Voor- en nadelen

Door steeds het goedkoopste geneesmiddel te kiezen zullen de prijzen voor de patiënten en voor het RIZIV (de terugbetaling) sowieso zakken en zal een besparing gerealiseerd worden. Nadeel is echter dat patiënten zullen geconfronteerd worden met meer wisselende verpakkingen en uitzichten van het geneesmiddel met een verhoogd risico op verkeerd gebruik (falende therapietrouw).

Indien u hierover nog vragen heeft, contacteer zeker uw apotheker of arts!

Zit stil! = krijg rugpijn!

Recent onderzoek bij 2400 18-34 jarigen in de UK leerde dat de helft van de bevraagde personen regelmatig rugpijn hadden. Een kwart gaf toe dat dit regelmatig hun werk beïnvloedde. Volgens het betreffende artikel, ligt de "zit stil" cultuur in scholen en op het werk gecombineerd met te weinig sport aan de basis van een tijdbom voor de gezondheidszorg op het vlak van o.a. rugroblemen. Deze combinatie verzwakt immers de rugspieren wat leidt tot instabiliteit van de wervelkolom. Om rugklachten te vermijden is beweging m.a.w. essentieel!

meer info over neuropathische pijn: https://www.facebook.com/canyoufeelmypain

Besparingen op geneesmiddelen in de Apotheek

Ook op het vlak van geneesmiddelen in de apotheek wenst de regering een serieuze besparing door te voeren. In grote lijnen gaat het hier om 2 operaties die enkel van toepassing zijn op generieke geneesmiddelen (geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen, de zogenaamde "witte producten"):

Niet drinker éérder dood dan alcoholist

Het mag al eens wat ludieker:

Geheelonthouders sterven gemiddeld eerder dan mensen die wel af en toe een drankje drinken. Sterker nog, de sterftecijfers van niet-drinkers zijn zelfs hoger dan die van alcoholverslaafden. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek, meldt Time Magazine dinsdag. De cijfers vormen onderdeel van het langdurige onderzoek onder de titel Alcoholism: Clinical and Experimental Research. De sterftecijfers van de afgelopen 20 jaar werden hiervoor onder de loep genomen.
Maar hoe kan het toch dat geheelonthouders gemiddeld korter leven? Mensen die niet drinken, bevinden zich vaak in de lagere sociale klasse, luidt de verklaring. Ze hebben minder geld te besteden en ondervinden meer stress door hun banen en de opvoeding van hun kinderen. Daardoor drinken ze minder, maar zijn ze wel gevoeliger voor stress en ziektes die het leven uiteindelijk bekorten. Maar een nog belangrijkere reden is dat alcohol zorgt voor 'sociaal samenzijn': lekker naar de kroeg en drinken met vrienden. En dit is essentieel voor een goede lichaam en geest, stellen de onderzoekers. Niet-drinkers zijn bovendien gevoeliger voor depressie omdat ze de feestjes overslaan. Waar het onderzoek nog geen antwoord op heeft, is waarom de grote risico's op leverproblemen en kanker - waar drinkers mee te maken krijgen - niet terugkomen in de gemiddeld lage sterftecijfers onder de 'heavy users'. De onderzoekers waarschuwen daarom wel: 'Geniet, maar drink met mate'.

 

Hoe verstandig geneesmiddelen nemen?


Copyright: Explania

 

 

 

 

Iedereen heeft wel eens last van kwaaltjes en kleine ongemakken waarmee je niet dadelijk naar je huisarts loopt. Zelfzorg kan dan helpen. Tenminste, als je het verstandig aanpakt en de medicatie op de juiste manier gebruikt. Dit filmpje legt uit hoe je apotheker je daarbij kan helpen.