Dossier Reisapotheek

Inentingen

Voor de nodige inentingen gaat u tijdig (liefst min.6 weken voor afreizen) langs bij uw huisarts of een gespecialiseerd centrum (zoals Tropisch Instituut in Antwerpen).

Er bestaan vaccins voor gele koorts (in sommige landen verplichte vaccinatie), difterie en tetanus, polio, hepatitis A en B, cholera, buiktyphus, Japanse encephalitis, meningitis door meningokokken A, C, W, Y, rabiës, influenza, pneumokokken, rappelvaccinatie voor mazelen-bof-rubella. Welke vaccinaties u nodig heeft, wordt bepaald door de reisbestemming, de manier van reizen, het reisseizoen. Hieronder worden enkele vaccinaties kort besproken, een meer uitgebreide lijst en meer informatie vindt u in de folder "Gezond op Reis en op de website van het Tropisch Instituut Antwerpen (www.itg.be).

Gele koorts
Deze dodelijke virale infectie – overgebracht door muggen die overdag steken - komt enkel voor in bepaalde landen van Zuid-Amerika en Afrika. Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts, maar er is wel een zeer doeltreffend en goed verdragen vaccin. Eén injectie in de arm (kostprijs € 20,00) biedt een bescherming van 100 % gedurende 10 jaar; deze bescherming treedt pas officieel in vanaf de 10de dag na vaccinatie indien voor het eerst gevaccineerd wordt.
De laatste jaren werden echter zeer uitzonderlijk levensbedreigende nevenwerkingen gerapporteerd, uitsluitend bij een eerste vaccinatie en iets meer bij personen ouder dan 60 jaar. Vanaf de leeftijd van 60 jaar zal men dus de voordelen en de uiterst zeldzame nadelen van deze vaccinatie in de weegschaal moeten leggen, afhankelijk van de reisbestemming en het type reis.
Vaccinatie tegen Gele koorts is slechts in een aantal centra mogelijk en voor een aantal landen is bewijs van deze vaccinatie noodzakelijk. Het is echter niet zo dat wanneer geen bewijs gevraagd wordt, de regio sowieso vrij van gele koorts is!

Tetanus
De voorbereidingen voor uw reis zijn een ideaal moment om uw tetanus- en difterievaccinatie terug op punt te stellen. Voor de meeste mensen (zeker jongeren) volstaat een herhalingsinspuiting om de 10 jaar (Tedivax Pro Adulto® € 5,32). Indien de laatste inenting langer dan 20 jaar geleden is worden twee injecties aanbevolen met 6 maanden tussen.

Hepatitis A (geelzucht)
Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking, die overgedragen wordt via voedsel, drank of voorwerpen die direct of indirect in aanraking zijn geweest met stoelgang. Het verloop van de ziekte is meestal mild, maar kan meerdere maanden aanslepen. In de geïndustrialiseerde landen is de kans op infectie erg klein, gezien de goede hygiëne. In ontwikkelingslanden blijft de kans op infectie hoog, vooral voor mensen die avontuurlijke reizen, of langer dan 3 weken onderweg zijn. Vaccinatie wordt door de WGO aanbevolen voor alle reizigers naar Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Meer informatie over bovenstaande en andere vaccinaties vindt u hier.

 

Binnenkort op reis?

Vertrekt u binnenkort op reis? Gaat het om een exotische bestemming of gaat u naar zee? Wordt het een trektocht door de jungle of verblijft u in een luxehotel? Alleszins een goede reis gewenst! Maar de manier van reizen en bestemming heeft natuurlijk invloed op de voorbereiding die dergelijke reis vergt: Welke geneesmiddelen neemt u best mee? Hoe zit het met de inentingen? Moet u met bepaalde medicatie (bv. tegen malaria) op voorhand starten? Hieronder vindt u eerst een mogelijke samenstelling van een reisapotheek, gevolgd door wat meer informatie over reizigersdiarree, Malaria en inentingen.

Reisapotheek: Samenstelling

Je kan hier natuurlijk zo ver in gaan als je zelf wilt, maar de volgende producten zijn toch aan te raden zeker als u wat avontuurlijker reist:

- Antidiarree-middel
- Middel tegen maaglast (misselijkheid / maagzuur)
- ORS-zakjes of andere rehydratatievloeistof tegen uitdroging bij diarree of overgeven, zeker aan te raden als er kleine kinderen of bejaarden mee reizen
- middel tegen hoofdpijn/koorts
- middel tegen reisziekte
- persoonlijke middelen zoals “de pil”, bloeddrukmedicatie,...
- evt. keel- en hoesttabletten
- evt. neusdruppels
- algemeen ontsmettingsmiddel
- insektenwerend preparaat
- zalf tegen allergie en insektenbeten
- zalf tegen verstuikingen
- ontsmettende oogzalf
- wondhelende of ontsmettende zalf (antibioticazalf in risicogebied)
- zonnecreme en aftersun (meer hierover in ons Dossier ski)
- kleefpleisters en snelverband
- enkele steriele compressen
- windel
- schaar en splinterpincet
- steriele naalden en injectiespuiten
- koortsthermometer

We hebben hier bewust geen merknamen naast elk type geneesmiddel geplaatst, wat u nodig heeft is immers afhankelijk van het type reis en de daaraan verbonden risico's. Voor bijkomende informatie kan u natuurlijk steeds in de apotheek of bij uw huisarts terecht.

 

De ziekte kenmerkt zich door koortsaanvallen, maar kan in het begin lijken op een gewone griep. De tijd tussen een besmettelijke steek en het doormaken van de ziekte bedraagt meestal tien dagen à vier weken. Maar tot 3 maanden na terugkeer uit risicogebied moet men bedacht zijn op een malaria-infectie zelfs bij correcte inname van de medicatie aangezien geen enkel middel 100% bescherming biedt. De ziekte is perfect behandelbaar tenminste als men tijdig ingrijpt.

Ref.

Reizigersdiarree

Voorzorgsmaatregelen

Door enkele hygiënische maatregelen in acht te nemen kan u het risico op een ernstige vorm van diarree beperken:

•  vóór het koken, eten en na ieder toiletbezoek de handen grondig wassen met water en zeep of een ontsmettende, alcoholhoudende gel
•  “Cook it, boil it, peel it or forget it”: vermijd rauwe groenten, fruit dat u niet kan schillen, onvoldoende gebakken of gekookt voedsel, rauwe of onvoldoende gekookte eieren, ongekookte melk en melkproducten
•  gebruik enkel flessenwater, vermijd kraantjeswater of ijsblokjes (u kan water ontsmetten door het tot het kookpunt te brengen of met speciale chloortabletten)

Wat te doen als toch diaree optreedt?

•  Voldoende vocht en zout innemen om uitdroging te vermijden; dit kan bvb. met een speciale zoutoplossing zoals ORS
•  Een preparaat op basis van loperamide zoals Imodium zal het aantal ontlastingen aanzienlijk verminderen wat een belangrijke verlichting betekent van de klachten
•  Soms is het nodig om een antibioticum in te nemen (enkel op voorschrift van arts): als er bloed, etter of slijm in de stoelgang aanwezig is of als de klachten langer dan 24uur aanslepen

Interessante links (tevens bronnen voor dit dossier)

Reisapotheek geneesmiddelenwijzer

Website Instituut tropische geneeskunde

Dossier Ski

Gezond op reis (folder)

 

© Apotheek Leuridan 2009 Alle rechten voorbehouden

Ref.

Ref.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt verwekt door een parasiet (plasmodium). Deze wordt overgebracht door de Anophelesmug. Een groot deel van de preventie van malaria bestaat er dus in om steken van deze mug te vermijden.

  • Tussen valavond en dageraad zijn de muggen het meest actief. Bedek het lichaam dan zoveel mogelijk met licht gekleurde kledij.
  • De niet bedekte lichaamsdelen om de 4 à 6 uur insmeren met een insektenwerend middel o.b.v. Deet (20 à 50 %).

Ref.