Dossier Luizen

Archief

 

Luizen: Wat?

Luizen zijn parasieten die op de huid van andere dieren leven. De best gekende soort is de hoofdluis of Pediculis capitis die leeft op het behaarde hoofd en soms ook in de baard. Deze luis is soortspecifiek wat betekent dat de soort die bij de mens voorkomt niet leeft op dieren en omgekeerd. Luizen kunnen dus niet worden overgedragen van mens op dier, alleen van mens op mens.

Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de gastheer. Er bestaan zowel mannetjes als vrouwtjes. Een vrouwtje is ongeveer 4mm lang, leeft ongeveer anderhalve maand en legt in die periode zowat 300 eitjes. Het duurt 6 tot 10 dagen alvorens de larve gevormd wordt. De larve zit in een soort zakje of neet. Deze neet zit vast op de haarbasis van de gastheer of gastvrouw en is zeer moeilijk te verwijderen.
Het belangrijkste symptoom dat op de aanwezigheid van luizen kan wijzen is de felle jeuk op het hoofd. Vaak treden er ook krabletsels op in de halsstreek en vindt men neten die vastkleven aan de haren. Voor de rest zijn luizen onschadelijk, ze zijn bv. niet in staat om ziektes over te dragen.

 

Luizen: Behandeling?

Om luizen te behandelen zijn er 2 manieren: de nat-kam methode of via chemische producten.

De nat-kam methode
De nat - kam methode is een behandeling waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van een gewone conditioner of balsem die op nat haar wordt ingesmeerd en een goede luizenkam. De luizen zullen door het vocht en de conditioner niet meer in staat zijn om te bewegen, ze blijven in het schuim kleven en kunnen zich niet vastklampen aan de haren. Op deze manier wordt het gemakkelijker om de luizen uit het haar te kammen met de luizenkam. Hoe u best tewerk kan gaan, vindt u in deze brochure

 

Ref.

Ref.

Chemische behandeling
Het gebruik van deze chemische producten houdt weinig risico in voor de gezondheid wanneer je ze met mate gebruikt en enkel als het echt nodig is (niet preventief!). Ze worden wel afgeraden bij kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen en wanneer je borstvoeding geeft. Uit het grote aanbod is het niet gemakkelijk om het juiste product te kiezen, hiervoor kan u raad vragen aan uw apotheker.

Het luizenproduct (lotion, shampoo, balsem, spray) doodt luizen met een insecticide. In België zijn volgende insecticiden op de markt:
• Permethrine
• Pyrethroïden
• Malathion

Omdat geen enkel product alle eitjes kan doden wordt er aangeraden om de behandeling na 7 dagen nog een keer te herhalen met het product. Daarnaast moeten de (natte) haren, na de behandeling met hoofdluismiddel, dagelijks gekamd worden en dit tot 14 dagen na de start van de behandeling.

Als na een correct uitgevoerde behandeling (behandeling met een hoofdluismiddel op dag nul en herhalen op dag zeven én niet te vergeten dagelijks kammen) nog steeds luizen worden gevonden, moet men rekening houden met resistentie tegen dat hoofdluismiddel. Herhaal dan de behandeling met een hoofdluismiddel uit een andere groep of pas de nat-kam methode toe.

Niet alleen het hoofd

Naast behandeling van haar en hoofdhuid is het ook belangrijk beddegoed, jas, knuffel, zetels, enz. aan te pakken. Hiervoor bestaan verschillende manieren:

Wassen bij 60°C doodt luizen. Materialen die moeilijk kunnen worden gewassen, kan u gedurende 1 à 2 weken opbergen in een afgesloten plastic zak of enkele dagen in de diepvries stoppen. Kammen, borstels, speldjes schoonmaken door het voorwerp gedurende een half uur in water van 60 graden te leggen of één uur in een alcoholische oplossing.

Patiënten met astma vermijden best alcoholische lotions. Het verdampen van de alcohol kan de longen irriteren en een astma-aanval uitlokken. Deze producten mogen ook niet gebruikt worden bij een vuur of open vlam (haardroger, boiler in de badkamer, enzovoort).

Luizen

Een nieuw schooljaar, een nieuwe luizenplaag. Het lijkt wel alsof ook deze kleine diertjes na een deugddoende vakantie volop aan de slag gaan om de hoofdjes van nietsvermoedende kinderen te koloniseren. Al te vaak wordt het hebben van luizen geassocieerd met een slechte hygiëne, maar dit is volkomen onterecht. Heeft uw kind luizen? Geen paniek! Hieronder vindt u eerst kort een paar kenmerken van luizen en daarna een overzicht van hoe u ze het best bestrijdt.

Preventie?

Zijn er luizen gesignaleerd, gebruik dan niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam.

• Hang jassen niet te dicht bij elkaar of gebruik een plastic zak of luizententje

• Controleer de haren regelmatig bij iedereen in huis en vergeet jezelf niet.

• Behandel iedereen die luizen of levensvatbare neten heeft tegelijkertijd.

• Het is totaal zinloos om de haren preventief te behandelen met chemische producten. Integendeel, de actieve stoffen kunnen de hoofdhuid irriteren en jeuk veroorzaken die je doet denken aan een nieuwe luizeninvasie. Het kan bovendien bijdragen tot het resistent worden van de hoofdluis tegen het betreffende middel. De geur van lavendel zou mogelijk een afstotend effect hebben

• Vertel het kinderdagverblijf of de school dat je kind hoofdluis heeft. Zo kunnen andere ouders tijdig geïnformeerd worden.

Bronnen en interessante links

Klasse

Brochure "Als het kriebelt moet je kammen

www.gezondheid.be (luizen)

Geneesmiddelenwijzer

 

 

 


© Apotheek Leuridan 2009 Alle rechten voorbehouden