Dossier Griep

Archief

 

Voor mensen uit deze risicogroepen wordt het vaccin 40% terugbetaald. Omdat elk jaar andere varianten van het griepvirus ons land aandoen en de bescherming door het vaccin afneemt in de tijd, is het noodzakelijk zich elk jaar opnieuw te laten vaccineren. Dit gebeurt door een arts en best in de periode half oktober tot half november. Immuniteit treedt op na ongeveer 10 dagen.

Symptomen

Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echte griep, of influenza , is de meest onderschatte ziekte die er is, maar hoe herken je griep? Een patient met de griep heeft de volgende symptomen:

* koorts
* spierpijn
* vermoeidheid
* keelpijn
* hoesten
* duurt +/- 1 week

Griep is een seizoensgebonden ziekte die in ons gematigd klimaat vooral tijdens de koudere maanden de kop op steekt. Griep wordt veroorzaakt door het griep- of influenzavirus. Tijdens de wintermaanden, wanneer mensen meer binnenshuis bij elkaar zijn, wordt het virus van persoon op persoon overgedragen via kleine vochtdruppels die tijdens spreken, hoesten of niezen worden verspreid. Het virus dringt dan binnen in cellen van onze slijmvliezen in neus en/of keel. Na ongeveer 1-3 dagen treden de eerste symptomen op, deze duren gemiddeld 5 dagen. Daarna voelt de patient zich echter nog zeer zwak. Deze nasleep kan nog enkele dagen in beslag nemen. Vanaf het ogenblik dat het virus wordt vermenigvuldigd tot 3-5 dagen na de eerste symptomen, is de grieppatient besmettelijk.

Het Griepvaccin: Wat? Hoe? Waarom?

Aangezien een griepinfectie niet zonder gevaar is, is het vooral voor risico-patiënten belangrijk zich te laten vaccineren. Als risicopatienten worden volgende groepen vooropgesteld:

* Personen ouder dan 65 jaar
* Alle personen werkzaam in de gezondheidssector
* patienten o.a. met astma, diabetes, hartaandoeningen, ...
* Beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden

Het virus

Net zoals alle andere virussen is het griepvirus zeer klein (200 nm). Het bestaat uit een bolronde membraan waarop een groot aantal eiwitten (spijkers) zijn ingepland. Deze spijkers gebruikt het virus om cellen van zijn gastheer binnen te dringen. Daarnaast bevat het virus genetisch materiaal (RNA). Zoals alle ander virussen heeft het griepvirus een cel van zijn gastheer nodig om dit genetisch materiaal en dus ook zichzelf te vermenigvuldigen. Op basis van dit genetisch materiaal en de samenstelling van de spijkers in de membraan, maakt men onderscheid tussen verschillende stammen griepvirus. Dit jaar (2009) is het bv. stam AH3N2 die de griepepidemie veroorzaakt. Vorig jaar was dit AH1N1. Doordat tijdens het vermenigvuldigen van het virus fouten optreden, worden steeds nieuwe varianten van het virus geproduceerd (drift). Dit verklaart waarom elk jaar een nieuwe variant een griepepidemie kan veroorzaken en deels waarom elk jaar een nieuw vaccin nodig is (zie hieronder).

Ref.

Ref.

Wanneer 1 persoon (of dier) door 2 verschillende varianten griepvirus is geïnfecteerd en deze 2 varianten samen in 1 cel binnendringen, kan een volledig nieuw type griepvirus ontstaan (shift). Dit nieuw type griepvirus is zo verschillend van de vorige griepvirussen, dat mogelijk nog niet veel mensen hiertegen immuun zijn. Dit nieuwe virus kan dan ook een enorme griepepidemie (pandemie) veroorzaken. Gemiddeld gebeurt dit om de 40 jaar, aangezien de vorige epidemie van 1968 dateert, voorspellen wetenschappers dat we in één van de volgende jaren mogelijk opnieuw met een dergelijke pandemie zullen geconfronteerd worden, maar dit is niet zeker.

Dan toch "de Griep": wat nu?

Er is slechts 1 geneesmiddel dat genezend bij een griepinfectie kan worden gebruikt: Tamiflu. Tamiflu voorkomt dat het griepvirus in de gastheercellen binnendringt. Belangrijk is daarom dat Tamiflu preventief of onmiddellijk bij de eerste symptomen wordt genomen. Niet alle griepvirussen zijn voor Tamiflu gevoelig (resistentie), het is voorschriftplichtig en niet terugbetaald. Tamiflu wordt voornamelijk aangeraden voor patienten waarbij een infectie met het griepvirus mogelijk niet zonder gevolgen is (zie hieronder).

Vaak zit er niets anders op dan de griepinfectie uit te zweten en de symptomen ervan te verlichten tot het immuunsysteem van ons lichaam het griepvirus heeft overwonnen. Belangrijk hierbij is dat:

* de patient veel drinkt
* dat de koorts onderdrukt wordt m.b.v. bij voorkeur paracetamol (bv. Dafalgan, Perdolan)
* dat de patient veel rust.
* dat contact met andere mensen wordt vermeden. Griep wordt immers makkelijk doorgegeven en omgekeerd verzwakt griep het immuunsysteem zodat patienten gevoeliger worden voor andere (ernstigere) infecties.

Voor mensen waarbij het immuunsysteem minder goed werkt (ouderen, HIV patienten, kankerpatienten) is het wel opletten geblazen. Voor hen is een behandeling met Tamiflu aangewezen. Het gebruik van antibiotica is nutteloos in de behandeling van een griepinfectie.

Het griepvaccin wordt geproduceerd door kippenembryo's te enten met de nieuwe griepvariant. Een netwerk van laboratoria over de hele wereld geeft de vier WHO samenwerkende centra voor griep (Atlanta, Londen, Melbourne en Tokio) de mogelijkheid de circulerende virussen te identificeren. De vaccins worden elk jaar aangepast zodat de meest recente griepvirussen in het vaccin voor het volgende jaar zitten.

Vogelgriep

Sommige varianten van het griepvirus kunnen ook vogels infecteren. Minstens 1 variant (AH5N1) kan bovendien zowel vogels als mensen besmetten. In regio's (voornamelijk Azië) waar mensen en dieren in nauw contact wonen, is het mogelijk dat het griepvirus van vogels op mensen overspringt. Aangezien het hier om een voor vele mensen volledig nieuw type virus gaat, zijn slechts zeer weinig mensen tegen deze variant immuun. Wanneer dit type virus dan ook in staat is om van mens tot mens over te gaan, bestaat er een groot risico op een pandemie. Aangezien het nog niet zeker is welk type virus deze volgende pandemie zal veroorzaken, zijn er nog geen vaccins beschikbaar. Daarom kopen heel wat landen voorraden Tamiflu aan om hun bevolking bij een pandemie te beschermen.

Bronnen en interessante links

www.degrotegriepmeting.nl

 

 

www.influenza.be

 

 

 

 

Griepvaccin

Griep: folder

Nationaal griepcentrum

Patientenbijsluiter Tamiflu


 

Veel gestelde vragen rond griep (FAQ)

Wat is griep en hoe herken je het?

 

vogelgriep

seizoensgriep

pandemie

Mexicaanse griep (Griep A/H1N1)


© Apotheek Leuridan 2009 Alle rechten voorbehouden

Varkensgriep - Mexicaanse griep

Griep type A/H1N1 of in de volksmond "Mexicaanse griep" is een nieuw menselijk virus dat samengesteld is uit een combinatie van genen van verschillende afkomst : het komt gedeeltelijk van varkensvirussen, van een vogelvirus en van een menselijk virus. Dit virus werd voor het eerst vastgesteld in Mexico op 18 maart 2009. De eerste analyses tonen een verband met virussen die bij varkens in Noord-Amerika en Europa/Azië voorkomen.

De griep A/H1N1, die vastgesteld werd in de Verenigde Staten, Mexico en andere regio's van de wereld bevat genen die afkomstig zijn van varkens, vogels en mensen, in een combinatie die nooit eerder werd vastgesteld. Vandaar dat de Wereld Gezondheids Organisatie deze griepvariant scherp in het oog houdt.

Hoewel deze griep zeker niet dodelijker is dan de klassieke seizoensgriep, wordt na de zomervakantie een serieuze opstoot van het aantal patiënten met deze griep verwacht. Overdracht van deze griepvariant, symptomen en behandeling zijn analoog zoals hierboven beschreven. Op dit moment (begin juli 2009) is het nog onwaarschijnlijk dat tegen na de zomer een vaccin zal beschikbaar zijn, het is niet uitgesloten dat het vaccin tegen de klassieke seizoensgriep enige bescherming zal bieden, verder onderzoek is hier ook nog gaande.