Dossier Rugpijn: Inwendig Corset

Inwendig Corset

In het dossier over rugpijn wordt regelmatig verwezen naar het zgn. inwendig corset dat onze rug moet vergrendelen of stabiliseren al dan niet tijdens het tillen van lasten.

Vroeger werd bij bv. een hernia een uitwendig corset toegepast: de patiënt moest een band rond zijn middel gebruiken om zijn rug te ondersteunen. Het gevolg was dat die persoon zijn/haar buik en rugspieren volledig verdwenen en de patiënt deze band continu nodig had, niet echt een goede therapie dus.

Tegenwoordig beseft men dat het noodzakelijk is dat rugpatiënten zelf hun rug kunnen stabiliseren, zonder uitwendige hulpmiddelen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van welke spieren dit inwendig corset kunnen vormen. Het gaat hier in feite slechts om 3 spiergroepen: de diepe buikspieren, de bekkenbodem en de diepe rugspieren.

1. De bekkenbodem
Deze term slaat op een spiergroep die de organen onderin de buik ondersteunen en controle geven over het ledigen van de urineblaas en de endeldarm. Wanneer we deze spier opspannen (de urine of stoelgang "ophouden"), maken we een deel van het inwendige corset.

2. De diepe buikspier
In tegenstelling tot de oppervlakkige buikspieren die we gebruiken bij bv. sit-ups, zijn de diepe buikspieren weinig gekend. Een eerste stap in training van deze spier is daarom eenvoudigweg weten waar men ze kan controleren:

Ga in lichte spreidstand ontspannen staan (de goede houding vindt je in ons dossier over rugpijn). Plaats je handen in de zij op de benige kammen van je heup en met de vingers naar voor en de duimen naar achter. Je wijsvingers wijzen nu in de richting van je navel of iets lager en het weefsel eronder is in rust indrukbaar. Wanneer je nu je bekkenbodem opspant en je buik intrekt zal je normaal gezien voelen dat dit weefsel tegendruk geeft, de diepe buikspieren spannen op. Als oefening is het goed deze spieren in een aantal reeksen eens 10 seconden opgespannen te houden. Probeer dit ook eens al liggend.

3. De diepe rugspieren
De diepe rugspieren hebben met de diepe buikspieren hun onbekendheid gemeen. Vaak weten mensen niet dat ze de spieren hebben en kunnen controleren.

Ga in lichte spreidstand ontspannen staan. Plaats je handen enkele centimeter boven de benige kammen van je heup, maar deze keer met de duimen naar voor (andere vingers naar achter). De toppen van je wijs- en middelvinger rusten nu op de diepe rugspieren aan weerszijden van je ruggegraad. Je kan deze spier nu opspannen door te doen alsof je je zitvlak naar achteren uitsteekt, maar let wel dat je bekken niet naar achteren kantelt. Dit vergt in het begin enige oefening, de bedoeling is dat je de spieren onder je vingertoppen voelt opspannen. Ook hier weer kan je deze trainen door een aantal reeksen van 10 seconden opspannen uit te voeren.

4. Inwendig corset
Door achtereenvolgens de bekkenbodem, dan de diepe buik en daarna de diepe rugspieren op te spannen (en opgespannen te houden), wordt een stabilisatie van de rug verkregen die ervoor zorgt dat heel wat ruglijden wordt vermeden. Dit kan enkel stap voor stap:

- Eerst moet men controle verwerven over deze spieren
- Daarna moet men ze trainen
- Dan moet men er in slagen alledrie de spiergroepen samen op te spannen
- Men moet er dan ook aan denken bij rugbelastende taken dit corset op te spannen
- Finaal moet men de training van deze spiergroepen onderhouden

Het resultaat is echter verbluffend en een aanrader voor iedereen die zich toekomstige rugpijn wil besparen.

Ref.

© Apotheek Leuridan 2009 Alle rechten voorbehouden