Wintersport! Het is de tijd van het jaar dat heel wat mensen hun ski's, mutsen en skibrillen van onder het stof halen en naar de ski-gebieden trekken. Zoals iedereen wel weet is een ski-vakantie echter niet zonder risico, een goede voorbereiding is zeker geen overbodige luxe.

Skiën is sporten!

Tijdens hun ski-vakantie gebruiken de meeste mensen spieren die gedurende de rest van het jaar bijna niet gebruikt worden. Bovendien dwingen skischoenen u om uw knieën te buigen zodat de spieren aan de voorzijde van het onderbeen extra belast worden.
Het is logisch dat deze belasting tot vermoeide spieren en een hoger risico op ongevallen leidt. Om optimaal van uw ski-vakantie te genieten, doet u er dus goed aan ervoor te zorgen dat uw lichaam tijdig in goede conditie is en dat uw spieren getraind zijn. Via deze link vindt u oefeningen die u ter voorbereiding van een ski-vakantie kan uitvoeren. Let er wel op dat u bij deze oefeningen steeds een rechte rug bewaart en overdrijf niet.

Interessante sites (tevens bronnen van dit dossier):

Dossier Skiën

Bescherming tegen zon en koude

In de bergen zijn de weersomstandigheden zeer variabel en kan het gaan van extreme koude met sneeuw en wind, tot brandende zon die een hoog risico op verbranden van de huid inhoudt.

Zonnebrand
Voor wat zonnebrand betreft betekent een wintersportvakantie zelfs een hoger risico dan een zomervakantie. Net zoals op een zandstrand of het wateroppervlak, reflecteert sneeuw immers de zonnestralen wat de intensiteit van de zon en de kans op zonnebrand verhoogt. Bovendien is het zo dat op grote hoogte de UV-straling sterker is en dat deze zelfs bij een bewolkte hemel aanwezig is. Een ander verschil met een zomervakantie is ook dat bij een skivakantie de bleke winterhuid plots blootgesteld wordt aan de zon, en dat bijna niemand overdag de skipiste verlaat om de schaduw op te zoeken. Het is dus duidelijk dat je je huid goed moet beschermen met minimaal een protectiefactor 20 (UVB-protectie). Smeer best om de 2 uur opnieuw. UVB-bescherming is voor een skivakantie het belangrijkst, want dit beschermt tegen verbranding van de huid. UVA-protectie voorkomt veroudering van de huid. Natuurlijk biedt een hoofddeksel ook extra bescherming tegen verbranding van het gezicht.

Sneeuwblindheid
Sneeuwblindheid treedt op als de ogen te lang aan door de sneeuw gereflecteerd zonlicht worden blootgesteld. UV-stralen veroorzaken dan een ontsteking van het hoornvlies en oogbindvlies. Draag tijdens een wintersportvakantie dus een goede zonnebril met volledige UV-protectie.

Droge lippen/Koortsblaasjes
Vooral tijdens een wintersportvakantie worden je lippen schraal en kwetsbaar voor de reflectie van UV-stralen. In combinatie met kou en een verminderde weerstand heb je dan al weer snel last van uitdroging en/of koortsblaasjes. Smeer je lippen in met een een crème of lippenstift met een zonnefilter om uitdroging te voorkomen. Vraag je apotheker om advies.

Heb je er vaak last van, en herken je de voortekenen, breng dan direct -het liefst nog vóór het opkomen van de koortsblaasjes- een virusremmend middel aan zoals Zovirax. Smeer om de 2 uur. Als je eenmaal koortsblaasjes hebt, kun je ze uitdrogen met crèmes met zinksulfaat of zinkoxide.

Kleding
Hou tijdens een wintersportvakantie je lichaamswarmte binnen en de kou buiten. Het beste doe je dit door kleding in lagen te dragen. Ondergoed moet het transpiratievocht op vangen en door geven aan de volgende laag. Synthetisch ondergoed geniet de voorkeur aangezien katoen nat blijft en het lichaam afkoelt. De tweede laag is een isolatielaag die de lichaamswarmte binnen moet houden. Fleece is licht en droogt vlug en is dus te prefereren boven wol. De buitenste laag moet wind, vocht en kou buiten houden, maar wel transpiratievocht doorlaten. Vooral voor langlaufers is het belangrijk dat ze niet oververhitten, en tegelijk niet overmatig afkoelen tijdens een pauze.

Reisapotheek

Naast bovenstaande voorbereidingen is het natuurlijk ook nuttig om te overwegen welke geneesmiddelen u best meeneemt. Voor bijkomende informatie kan u natuurlijk terecht in de apotheek, zie ook ons Dossier Reisapotheek

© Apotheek Leuridan 2009 Alle rechten voorbehouden